Cozonac moldovenesc cu nuca

DSCN2184

 

 Sunt absolut incintata ca am reusit sa fac aceasta postare, si spun aceasta deoarece e o reteta destul de complicat de explicat si pozat etapa cu etapa fara sa ai ajutoare in jur. Am marea placere sa va prezint cea mai buna reteta de cozonac moldovenesc. E o reteta preluata de la soacra mea care este renumita in zona ei pentru cozonacii ce ai face. Nu exista persoana sa fi mincat cozocan de al ei si sa nu il tina minte ani la rind… Asadar m-am decis sa va impartasesc si voua reteta. 

In momentul in care am rugat-o sa imi zica secretul ei si sa imi explice pas cu pas cum face, raspunsul a fost unul simplu ce o sa il tin minte toata viata. ‘Ei mama…pui si tu acolo…un kil de faina…niste lapte….!’ Am scos cu greu niste cantitati exacte prima oara(asta se intimpla ceva vreme in urma) si pina nu am urmarit-o sa vad exact cum face greu mi-a fost sa imi dau seama ce inseamna la ea ‘pui si tu acolo’…

Asadar dupa ce am vazut exact cum face si citeva ture de facut cozonac pot spune ca am reteta ei…cea mai buna reteta de cozonac facuta si mincata vreodata…

 

     Ingrediente:

  • 1 kg faina de foarte buna calitate cernuta de doua ori
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 350-400 ml lapte
  • 200 gr unt topit
  • 250 gr zahar
  • 1 ou + 5 galbenururi
  • 1 lingurita sare(daca untutl ce il folositi este fara sare)
  • esenta de rom
  • esenta vanilie
  • 2 lingurite coaja de lamaie rasa

Pentru umplutura de nuca:

  • 200 gr nuci macinate
  • 3 linguri de zahar
  • 2 lg cacao
  • 3 albusuri batute spuma
  • coaja rasa de lamaie
  • esenta de rom
  • optional rahat taiat cubulete mici

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Eu le pregatesc de cu seara si a doua zi diz de dimineata ma apuc de treaba. Mai intai de toate facem maiaua. Oparim 3 linguri de faina cu 150 ml lapte si cind se racoreste putin putem drojdia ce am amestecat-o cu 2 linguri de zahar inainte. Lasam sa creasca maiaua si mai apoi adaugam ouale care le-am mixat un pic inainte cu esentele  si restul de lapte care trebuie sa fie caldut. Compozitia rezultata o adaugam peste faina in care am adaugat deja zaharul si coaja de lamaie

DSCN2166DSCN2167DSCN2168DSCN2169

E… acum incepe partea frumoasa.. framintatul. Daca nu aveti un robot electric pentru framintat, aceasta operatie este destul de greoaie…si spun asta pentru ca stiti cu totii, cei care deja ati facut ca framintatul trebuie sa fie de cel putin 20-25 minute cu putere…Eu am avut noroc de asta data si am pus la framintat in masina pentru aproximativ 15 minute. Pornim masina. ori framintam cu mina si in momentul in care ingredientele  sunt omogenizate adaugam cite un pic untul, as zice in 4-5 reprize. Aluatul trebuie sa fie moale si un pic elastic…

DSCN2171

Lasam la crescut pina isi dubleaza volumul . Cit creste aluatul, facem compozitia de nuca, adica amestecam nuca cu zaharul, cacaua, esentele si albusul batut spuma in prealabil. Cind aluatul a crescut indeajuns impartim aluatul in bile egale, ungem blatul de lucru cu ulei si modelam cozonacii ca in imagine…

Trebuie sa va spun ca din cantitatile date va ies 2 cozonaci foarte mari, ori trei medii ori patru mici… 🙂

DSCN2172DSCN2173 DSCN2174DSCN2175

 

Puteti sa ai faceti simplii ori impletiti in doua sau trei… Lasam in tava cozonacii pina isi dubleaza volumul, ai ungem cu galbenus de ou si mai apoi ai coacem la 180’C pentru 40-45 minute. Trebuie sa urmariti cuptorul pentru ca nu toate cuptoarele lucreaza la fel…

Rezultatul…..

DSCN2176

pufosi…

DSCN2181

  aromati si deliciosi

DSCN2184

 

    Va garantez ca aceasta reteta o sa vreti sa o degustati  iar si iar si iaaaar…

Spor dragii mei si ginduri senine… :* ❤

 

9 thoughts on “Cozonac moldovenesc cu nuca

  1. Arată atât de bine! Moldovenesc, ce să zic altfel?! 😀 Chiar îmi era dor de un cozonac, mai ales că n-am prins perioada de Paște în România..

Leave a reply to Mihai Cancel reply