Napoleon cake

DSCN3414

 

Eeee… dragii mei a venit momentul sa va prezint o minunata reteta de tort pe care am descoperit-o de ceva vreme! Trebuie sa va spun de la bun inceput ca este o reteta nu foarte complicata insa necesita un pic cam mult timp pentru efectuarea ei.. si as zice cred in jur de 10 ore de munca si 2-3 zile pina la definitivarea tortuletului. Insa..credeti-ma pe cuvint merita tot efortul. E un tort cu foi si crema de unt cu lapte, as putea spune ca e combinatie intre cremsnit si alba ca zapada….E minunat acest tort si trebuie musai sa il incercati… 

Eu am pregatit acest tort pentru minunatul si dragul meu sot si nu in ultimul rind pentru intreaga mea familie si toti prietenii dragi ce ne-au calcat pragul acest weekend…

       Ingrediente:

  • pentru cele 12 foi – 6 cups faina, 400 gr unt rece, 2 oua mari, 4 linguri vodca, 1 linguri otet de mere, 170 ml apa rece, un praf de sare(daca folositi unt sarat nu mai e nevoie de sare)
  • pentru crema – 6 cups lapte, 7 galbenusuri, 1+1/2cup zahar, 1 cup amidon porumb, 300 gr unt moale, esenta vanilie, 1 lingurita coaja de lamaie si 4-5 linguri zeama de lamaie

Mod de preparare:

Prima oara facem foile si recomandarea mea e sa le faceti cu  minim doua zile inainte de a avea nevoie de tort. E mult mai usor sa le ai deja facute din timp si cu o zi inainte doar sa faci crema si sa asamblezi tortul. Spun cu o zi inainte pentru ca din momentul in care l-ati asamblat pina la decorarea si servirea lui e nevoie sa stea cel putin 24 ore, timp in care foile se intrepatrund bine cu crema si se aseaza frumos…

Asadar mai intai de toate punem intr-un vas apa, vodca(care dau foilor o consistenta foarte  buna) si otetul, separat mixam ouale si mai apoi unim cele doua compozitii intr-una, pe care o adaugam in faina  mixata cu untul in prealabil … Toate la un loc vor rezulta o coca nici prea tare insa nici foarte moale. Eu am cantarit aluatul si am impartit gramajul la 12, apoi am facut cele 12 bilute de aluat, le-am pus in folie individual si am dat la rece pentru cel putin o ora.  imaginile spre sa va ajute…

 

DSCN3392DSCN3393DSCN3394DSCN3396

 

Acum vine partea frumoasa….coacem cele 12 foi, una cite una. ori daca va permite cuptorul cite doua. Eu am folosit ca si masura o tava de 10′ , am tins foaie cu foaie, taiat dupa dimensiuni si mai apoi copt la 200’C timp de 7-8 minute in cuptorul incins in prealabil. Se coc si bucatelelede aluat ramas pentru ca il vom folosii pentru decor(adunam toate bucatelele intr-un castronel si sfarimam si decoram tortul la final fie de jur inprejur-asa e reteta originala, fie doar deasupra…)

DSCN3399DSCN340711954651_10205009332056883_3483730989406322342_n

 

 

Lasam sa se raceasca foarte bine foile pe un gratar si apoi le depozitam la loc uscat pina a doua zi.

Crema: Intr-un bol mixam galbenusurile, zaharul amidonul si 1 cup cu lapte. Restul de lapte il punem pe foc mic pina se incalzeste foarte bine(nu trebuie sa fiarba). In momentul cind laptele e fierbinte, turnam compozitia de ou peste si cu ajutorul unui mixer manual mixam continu, pe foc fff mic pina compozitia incepe sa se ingraose. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca un pic. Adaugam untul, cit inca e calduta compozitie de lapte, mixam foarte bine, adaugam mirodeniile si zama de lamaie, acoperim cu folie de plastic si lasam sa se raceasca complet….

DSCN3400DSCN3402DSCN3403DSCN3404DSCN3406

 

 

Asamblare si decor – folosim tava cu pereti detasabili ce am avut-o ca si masura pentru foi, o tapetam cu hartie de copt si asamblam tortul dupa cum urmeaza: punem foaie, apoi un strat subtire de crema, iar foaie, iar crema…si tot asa, ultimul rind trebuie sa fie de crema. Din bucatelele de foietaj ce le-am copt odata cu foile, facem un pesmet nu foarte marunt si ornam tortul pe deasupra. Acum e momentul sa lasam sa stea cel putin 24 ore la temperatura camerei ori 48 ore la frigider, timp in care foile se  vor lasa un pic si crema se va intrepatrunde numai bine…

DSCN3407DSCN3408DSCN3409DSCN3410

 

 

Acum e momentul sa il ornam. In reteta originala tortul se imbraca cu totul in pesmetul rezultat. insa eu am ales sa il decorez cu frisca de jur imprejur, in stil de sarbatoare….like this… 🙂

DSCN3414

 

  Este un tort absolut minunat si credeti-ma … odata ce l-ati gustat o sa va doriti sa il aveti pe masa cam la toate aniversarile… 🙂

  All the best prieteni dragi! :* ❤

Advertisements

2 thoughts on “Napoleon cake

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s