Banoffe pie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Well hello my darling bakers! 🙂

I firstly want to apologize for the long break and lack of posts… I had gone on holidays for two weeks and when I was back I just had just way too much going on (some explained underneath).

Anyway… this baked treat I’m about to show you is simply the best dessert in the world!

The sensational combination of bananas, caramel, whipped cream, chocolate and ginger biscuits leaves you and your guests absolutely speechless (and no, I am not exaggerating! haha).

As I’ve mentioned above… ‘I had too much going on’… well by some of that I meant that lately I have been trying out a new diet (no sugar etc.) so I cut down a lot on baking mainly because I love sweet treats and of course if I make some, I have to have some… which worked against my diet. However given that it was international children’s day, I decided to make this banoffe pie so my dear ones and I, could indulge ourselves and enjoy being children all over again. My sons were of course more than happy to enjoy some baked treats once again and I hope you are too!

Preparation time: 30 min.

Difficulty: Easy

Ingredients:

Dough – 1 pack(300gr) of ginger biscuits and 150gr of melted butter

Caramel cream – 400gr condensed milk, 2tbs brown sugar, 150gr butter

Whipped cream – 300 ml liquid sour cream, 2tbs sugar, 1 grated lemon skin

Also 3 bananas

Preparation:

Firstly, start by making the caramel cream. Mix all the ingredients in a pot and bring them on the stove at a low gas mark, while constantly mixing and leave until the sugar melts and the content starts to boil. You can of course buy caramel from the shop, but I strongly believe that homemade caramel tastes much better. 🙂 Cover it and leave to cool.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Meanwhile you can move on to make the biscuits dough. I personally love ginger biscuits, but you can use any sort of biscuits you’d like. They are slightly spicy which gives the banoffe pie a slight edge and a makes it more enjoyable to your taste buds. First off, we have to crumble the biscuits really well. Add the melted butter and mix until everything is fully incorporated. Place the mixture in a bowl and leave in the oven for 10 minutes at a temperature of 180”C with the door slightly open.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

While this bakes and then chills, we move onto making the whipped cream by simply mixing the liquid sour cream (which must be really cold) with 2 spoons of sugar and some grated lemon skin until the mixture hardens.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Then the final step is to assemble and decorate everything together as shown underneath.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Well, let me know what you think and if you try it! 🙂 I honestly recommend it anytime! It is simply divine… and it’s so hard to eat just one slice…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I’m sending millions of kisses your way and I wish you all the best! Kisses :*

 

 

 

  romanian version:

     Banoffe pie…. o minuneee de desert, o combinație senzațională de banane, caramel, frișcă, ciocolată și bineințeles biscuiții cu ginger…. care va face ravagii ori de cite ori o să il preparați.

Trebuie să vă spun ca de ceva vreme mă chinuie talentul cu o  cură de slăbire și imi este foarte greu să mai fac și un dulce pentru că sunt al naibii de pofticioasă și nu mă pot abține, insă astăzi pentru că e ziua copilului am zis….”hai să ne bucurăm cu toții de un dulce minunat..și mari și mici”. Băieții mei au fost in extaz, și asta deoarece sunt un pic cam triști pentru că nu ai mai răsfăț zi de zi cu dulce și ei săracii chiar nu au nevoie de cură de slăbire, fac parte din categoria acelora care pot minca orice la orice oră din zii și din noapte fără să pună gram de șunci pe mei…și ei și al meu soț… 🙂

E  un desert care se face extrem de repede și te poți bucura imediat după ce il prepari.. Așadar….

Timp de pregătire: 30 min

Dificultate: ușoară

Ingrediente:

Blat:

  • un pachet(300gr) biscuiți cu ginger
  • 150 gr unt topit

Caramel:

  • 400 gr lapte condensat
  • 2 lg zahăr brun
  • 150 gr unt

Frișcă:

  • 300 ml smintină lichidă
  • 2 lg zahăr
  • coajă de lamaie rasă

3 banane

Mai intai de toate facem caramelul după cum urmează: punem toate ingredientele la foc foarte mic și mixăm cu un tel pină se topește zaharul și incepe să facă bulbuci, mai exact să tragă un clocot aș zice. Mixați mereu pentru că altfel se prinde și nu mai e ok ori….puteți cumpăra direct caramel  de la orice market. Mie imi place cel făcut in casă..nu știu, dar are o altă aromă.. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Acoperim compoziția cu folie de plastic și lăsăm la răcit…..Numai bine timp să facem blatul de biscuiți…

Mie imi plac foarteee mult biscuiții cu ginger, sunt un pic spice, au o aromă fantastică, insă voi puteți folosii orice fel de biscuiți vă plac, fie ei digestivi, cu unt…Deci punem biscuiții in robot și ai sfarimam bine apoi adăugăm untul topit si amestecăm pina la incorporare totala. Cu ajutorul mânuțelor presăm compoziția pe fundul tăvii și pe pereți și apoi dăm la cuptor pentru 10 minute la 180” in cuptorul incins in prealabil

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cit se răcește și blatul de biscuiți facem frișca, foarte simplu…mixăm smintina lichidă care trebuie să fie foarte rece cu 2 linguri de zahăr și o linguriță cu coajă rasă de lamaie pină frișca se intărește…

Cind avem blatul și caramelul  reci trecem la asamblare….ceva mai simplu de-atit nu există….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Si la final frișca…normal, după care eu am presărat cite așchii foarte mici de ciocolată amăruie…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Eeee .. ce ziceți??….e fantastiiic….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Delicioooss

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Și credeți-mă…greu tare să te oprești la o porție…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

   Vă sărut cu drag pe toți și toate gindurile bune le trimit către voi, dragii mei dragi  :*

Advertisements

7 thoughts on “Banoffe pie

  1. You know, i’Ve been obsessing on banoffee for a couple of months. I’ve made dozens of variations, because I love the flavor combos. Yours looks delicious. Your recipe and photos are perfect and easy to follow. Thanks for sharing with us all. 🙂

    • Thank you so much! Unfortunately I haven’t really had time to bake and make new posts lately and it’s been nearly a month now since I made the banoffe pie, but I will surely bake one again this week since they are just so tasty! 😀 I’m glad you found the recipe easy to follow! I will post the english version tomorrow as well! Thank you once again and I await your suggestions on any baked treats you’d like me to post up. 🙂

  2. Hello there!! 🙂 Great recipe!! I’ve been following you for quite some time now and I must say… the recipes are just as easy as you make them sound. I tried this banoffe pie myself at home and it came out delicious!! Everybody loved it!! 🙂 I wish I could attach the pictures of it here. Absolutely fabulous!! Thank you so much and keep up the good work!! Love, M xo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s