Chocolate cupcakes -gluten free

???????????????????????????????

 

Hello my darling bakers! 🙂

I’m sorry for the delay but I’ve been quite sick lately! 😦 Anyway here is the gluten free cupcakes’ recipe as I’ve promised!! I will do three separate posts for each: the chocolate, the vanilla and the lavender cupcakes just so I don’t flood you with too much information at once! 😀 I’m so glad to be back!

I prepared these for one of my dear friends’ 50th birthday party!!

The atmosphere was marvellous, we danced all night and everything was just spectacular, as it should be with such events in our lives. Of course the party wouldn’t have been complete without some cupcakes, so I put on my baking hat and baked really hard to make three different types of cupcakes, all decorated especially for my good friend, Anne! The recipe is just below, hope you all enjoy and try them yourselves, they are simply delicious. 😀

Time: 30min.

Difficulty: Easy

Ingredients: 100gr soft butter, 100gr sugar, 3 eggs, 3 cacao spoons, 200gr gluten free flour, baking powder, vanilla essence and 80ml of piping hot black coffee.

Topping ingredients: 150gr black chocolate, 80ml liquid whipped cream, 50gr butter (make sure it is at room temperature rather than cold) and vanilla essence.

Preparation:

We start off by preparing the chocolate ganache, as this requires quite some time to chill.

???????????????????????????????

In a saucepan, mix together the liquid whipped cream and melted dark chocolate and bring over the stove. Leave for around 5 min. and then with a spatula swirl throughout your mixture until everything is completely incorporated. Leave to chill.

???????????????????????????????

 

Move onto mixing the butter, sugar, eggs – one by one, the flour – which has been sieved beforehand, the cacao and lastly the baking powder. Mix very well and slowly add the black coffee to the mixture. Make sure you take your time by carefully pouring the coffee, as not all of it might be required.

 

 

Now that you have your main mixture, you can proceed to fill in your baking cups but only ¾ full. Bake for approximately 20min. at 180”C and don’t forget to make sure they are fully baked by sticking a toothpick into the top.

???????????????????????????????

While the cupcakes are baking and chilling, we have plenty of time to finish the topping. Mix the butter very well until it becomes foamy and then one by one add a spoon of the ganache. The last step is mixing in the vanilla essence and your topping is ready for any sort of decoration! 🙂

With the help of icing pipes, decorate the cupcakes as you please using the ganache. You can always add extra details as well, so because it was a 50th birthday party, I decided to make some fondant 50’s and fondant flowers a few days in advance.

???????????????????????????????

I was told they are delicious even for those that don’t like chocolate cupcakes! 🙂

??????????????????????

??????????????????????

 

 

I hope you enjoy them as much as we did and I wish you all the best for the rest of the week. Kisses my darlings! :*

 

 

 

Romanian version:

          Petrecereeee…..pentru o minunata prietenă, normal…..voie bună, dans, si tot ce e mai frumos pentru că e mare sărbătoare….ea face minunata virsta de 50 ani …si normal că nu se putea să lipseasca cupcakes la asa un minunat eveniment…Asadar…am prajiturit la greu ceva zile in urma pentru minunata mea Anne si pentru că nu pot ține numai pentru mine  bucuriile trăite am zis hai să  vă impărtășesc și vouă  si să vă arăt si cum se fac aceste frumoase prajiturele. Așadar am să incep cu aceste minuni cu ciocolata, că de toate au fost 3 feluri..stiți voi…că aveti deja postate pozicile acu ceva vreme in urmă…

Da să vă arat mai intai de toate cum se fac acesteste minuni si vor urma si celelalte două postări, foarte curind…

 

Timp de pregatire: 30 min

Dificultate: ușoară

Ingrediente:

  • 100 gr unt moale
  • 100 gr zahar
  • 3 ouă
  • 3 linguri cacao
  • 200 gr făină gluten free
  • un praf de copt
  • esentă vanilie
  • o cescuță cu cafea neagră fierbinte(80ml)

Pt. toping:

  • 150 gr ciocolata amaruie
  • 80 ml frisca lichida
  • 50 gr unt la temp.camerei
  • esență vanilie

Incepem cu ganach-ul de ciocolata pentru că e nevoie de ceva timp să se răceasca…Asadar punem pe abur frisca lichidă impreună cu ciocolata topită si cind s-a incălzit frisca destul cit să topească ciocolata dăm de pe foc, lăsăm cam 5 minute si apoi amestecăm cu ajutorul unei spatule pina se incorporează perfect totul și lăsăm să se răcească complet.

???????????????????????????????

Mixam untul cu zaharul, apoi adaugăm pe rind ouăle  după care punem faina care a fost cernută in prealabil cu cacaoa si praful de copt. La urmă punem cescuța cu cafea. E bine sa nu o puneți toată deodata pentru că făina influentează consistența compoziției si e posibil sa fie nevoie de mai puțin…:)

???????????????????????????????

Pregatim formele de briose si cu ajutorul unei lingure le umplem cam 3/4 sferturi. Le coacem aproximativ 20 minute la 180”C. Nu uitați să faceti testul cu scobitoarea…

???????????????????????????????

 

Cit timp se răcesc brioșele numai bine avem timp să terminam toping-ul…Așadar mixam untul foarte bine pină devine spumăs si apoi adăugam rind pe rind cite o lingură din ganach-ul de ciocolată. Adăugăm esența de vanilie si gataaa..toping-ul e pregătit pentru minunile noastre…

???????????????????????????????

Cu ajutorul unui sprit ornăm fiecare prajiturică cu un moț consistent de ganache …Eu am ales să le ornez cu minunata cifra 5o făcută din fondant cu citeva zile inainte, asta ca să fiu in trend cu sărbătoarea..normal….si cu citeva floricele făcute tot din fondant….

???????????????????????????????

 

Sunt extrem de aromate si ciocolatoase….

??????????????????????

 

Si merg perfect lingă ceșcuta cu cafea….

??????????????????????

 

Ei..ce ziceți???…v-am confins???…

Spor dragii mei și toate gindurile de bine le trimit către voi…:*

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s