Sponge cake with mascarpone cream and berry sauce

 

??????????????????????

If you are a lover of fruits, but especially wild berries, it is impossible for you not to like this cake. It’s simple to make and extremely delicious and since I know most of you don’t have a lot of spare time to spend in the kitchen, I toned the recipe down and I promise you it will take maximum 15min. to prepare. The longest parts will of course be the baking and chilling of the cake! 🙂

Difficulty: Medium

Time: 1 hr

Ingredients:

For the dough: 4 eggs, 200g sugar, lemon essence, 50ml oil, 260g flour, 1 spoon of baking powder

For the cream: 500ml liquid whipped cream, 3 big spoons of mascarpone cream, 100g sugar, lemon juice from half a lemon and some lemon skin

For the fruit sauce: 500g frozen wild berries, 100g sugar 

Preparation:

Well given all that, firstly we set off to make the sauce for this cake. Place the frozen fruits into a saucepan at a low mark, add the sugar and then allow them enough time for the sugar to dissolve into the fruits and form quite a thin sauce. I would say it will be 10min. before it starts boiling and don’t forget to move the saucepan from time to time, in order for the contents not to stick to the bottom of it and for the fruits not to be crushed. Let this sauce chill and get started on the dough! 🙂

Mix the eggs with sugar until their volume doubles up and it turns into a foamy composition. This will take approximately 5min., after which you can start adding the lemon essence, the oil, the flour and the baking powder. Form the composition into a medium round shape and bake it at 180”C for around 30min.

While the dough is baking, we have enough time to make the top layer of the cake. Make sure the liquid whipped cream is very cold before getting started in order to stay better. Thus we mix the whipped cream and the sugar together, after which we add in the mascarpone cream, the lemon juice and skin and we keep mixing until they form a composition.

We then let the top layer cream and dough chill until they cool down. We can then cut the dough into two equal parts and place a thick enough layer of fruits sauce in between the two parts, then a layer of cream and same thing on top of the second dough part, finishing off by covering the cake in cream.

You can decorate as you please, but because I love playing around and decorating, I decided to create these flowers made out of sugar paste on the top layer. I will probably make a ‘how to decorate cakes using sugar paste’ blog post if of course you are interested!

So let me know what you think and whether you’d like such a post. Good luck and I wish you all the best! Kisses :* 

This slideshow requires JavaScript.

Daca iubiți fructele și in mod special fructele de padure, e imposibil sa nu va placa acest minunat tort. E foarte simplu și extrem de delicios. Știu..știu..nu e timp de stat mult la bucatarie așa ca va promit, il pregatiți in maxim 15 minute, dureaza mai mult coptul blatului și racitul..:)

Dificultate:Medie
Timp:1h

Ingrediente

Blat: 4 ouă,200 gr zahar, o esență lămaie, 50 ml ulei, 260 gr făină, o linguriță praf de copt

Crema: 500 ml frișcă lichidă, 3 linguri cu virf cremă mascarpone, 100 gr zahăr, zeama de la o jumătate de lămaie și o linguriță cu coaja de lămaie

Sos de fructe: 500 gr fructe de pădure congelate, 100 gr zahăr

Mod de preparare

Așadar, prima data facem sosul de fructe. Punem fructele congelate intr-o craticioara pe foc mic și zaharul și lasati pina se dizolva zaharul și se formeaza un sirop nu foarte gros, zic..maxim 10 minute dupa ce incepe sa fiarba, și nu uitați..mișcati cratița din cind in cind sa nu se prinda și in felul asta nici fructele nu se vor zdrobi. Lasam la racit sosul și ne apucam de blat

Mixam ouale cu zaharul pina iși dubleaza volumul și devine o compoziție spumoasa, aprox.5 minute, apoi adaugam esența,uleiul, faina cernuta și praful de copt. Tapetam o forma rotunda de marime medie și coacem blatul la 180”C aproximativ 30 minute.

Cit timp se coace blatul facem crema. Frisca lichida trebuie sa fie foarte rece inainte sa ne apucam. Așadar mixam frișca cu zaharul pina incepe sa se lege, adaugam crema mascarpone, zeama de lamaie și coaja de lamaie și mixam pina se leaga foarte bine.

Punem la rece crema pina se racește foarte bine și blatul apoi taiem blatul in doua parți egale, așezam pe primul blat un strat consistent de sos de fructe, apoi un strat de crema, iar blat, iar sos și la urma crema. Mie imi place sa imbrac tortul cu fondant, ii da o aliura foarte eleganta, insa voi il puteti decora dupa bunul plac..

Si pentru ca imi place al naibii sa ma joc cu pensoanele am decorat acest minunat tortuleț cu flori din pasta de zahăr…si daca vă place cum am decorat o să va fac o postare specială ”cum sa decorăm cu pasta de zahar?” Si rezultatul final al acestui minunat cake..tadaaaa

??????????????????????

Spor la prajiturit dragii mei si ginduri bune :*

Advertisements

6 thoughts on “Sponge cake with mascarpone cream and berry sauce

    • Draga Oana,
      La acest tortulet am folosit o pasta de zahar destul de diluata facuta din vreo 3 linguri de zahat pudra diluat cu aproximativ o lingura de apa calduta, daca imi aduc aminte bine..:) trebuie sa fie fluidă pasta. O sa fac o postare special pentru acest decor pentru ca se pare ca vă place cum arată. Si florile le fac din fondant, pe care il comand pe net ori il cumpăr de la magazine de specialitate…am pregatita o postare si pentru floricele din fondant…
      Iti multumesc pentru vizita si foarte curind o sa ai postarile si promit ca la urmatoarele retete o sa am grija sa explic in detaliu cum fac decorurile…
      Cu drag,
      Cristina

      • Locuiesc in Dublin si sunt foarte multe magazine unde pot gasi :). Pentru mine e foarte usor…. Te imbratisez cu drag si nu uita….azi e pancakes day….deci la clatite inainte!!!! :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s